Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A szín visszaadási index magyarázata

A szín visszaadási index magyarázata

Mi a szín visszaadás?

A szín visszaadás meghatározza, hogy a fényforrás mennyire teszi egy tárgy színét az emberi látáshoz egy jó minőségű referenciaforrás, a nap viszonylatában. Ez tovább meghatározza, hogy a fényforrás milyen finoman változtatja meg a színárnyalatokat.

 

Mi a színvisszaadási index?

A szín visszaadási index, vagy a CRI skála 0 és 100 között van. 0 rossz minőségűnek tekinthető. A 100-at tökéletes fényforrásnak tekintik. Ez azt jelzi, hogy a fényforrás mennyire pontos a színek megjelenítésében, összehasonlítva azzal, hogy ezek a színek miként jelennek meg napfény vagy referenciafényforrás mellett.

Minél nagyobb a CRI, annál jobb a szín szín visszaadási képessége. A színek pontosak. Például a CRI 95 alatti vörös ropogós és fényesnek tűnik. Ugyanaz a piros a CRI 50 fényforrás alatt tompa és szürke.

 

Mi a jó CRI pontszám?

A 85–90 CRI értékű fényforrások jó szín visszaadást mutatnak. A 90 vagy annál nagyobb CRI fényforrások kiválóak. A LED-izzók esetében a CRI-opciók tipikus tartománya 70 és 98 között van. 

70 CRI rossz? Egyáltalán nem. Teljesen elfogadható, ha a 70 CRI világítást sok ipari alkalmazásra telepítik. A fényforrás még CRI 70 esetén is magasabb, mint a legtöbb hagyományos fényforrás, amelyet helyettesít.

A 98 CRI nagyszerű? Igen. De költségekkel jár. A magasabb CRI LED-ek szintén drágábbak. Magas CRI LED-ek találhatók a filmlámpákban. Ennek célja annak biztosítása, hogy a filmre vett vagy megtekintett szín pontossága a lehető legtökéletesebb legyen.

 

Hogyan kapcsolódik a CRI a színhőmérséklethez?

Nem így van. LED-izzó vásárlásakor meg kell határoznia az izzó szín hőmérsékletét (meleg vagy hűvös). Ez Kelvin mérése. A LED-ek jellemző tartománya 2700K (meleg) és 6500K (hideg) között van.

Akkor meg kell nézni az izzó CRI-jét. Ez határozza meg a fényforrás minőségét. Nincs kapcsolat vagy összefüggés egy adott színhőmérséklet és a CRI között. Független egymástól. Ne feltételezzük, hogy az 5000K automatikusan jobb CRI-t kap, mint a 2700K, mert ennél fehérebb fény.

 

Hogyan számolják a CRI-t?

A CRI kiszámítása annak alapján történik, hogy a fényforrás mennyire képes megjeleníteni 8 meghatározott pasztell színt. Az alábbi képen mind a 15 teszt szín látható. Az elsődleges színek a bal oldalon látható 8 szín.

 

A mesterséges fény az elsődleges színmintára irányul. A visszavert színt megmérjük. Ez a visszaverődő szín mérése határozza meg, hogy milyen közel van az elsődleges világos színhez. Minél pontosabb a mérés az eredeti színmintán, annál nagyobb a CRI érték.  

Szín visszaadási index alkalmazás referencia

Szín visszaadási index (CRI) Tipikus alkalmazás
20–40 Ezeket a lámpákat olyan területeken használják, ahol a szín visszaadás egyáltalán nem fontos, és a színek észrevehető torzulása elfogadható.
40–60 Ezeket a lámpákat olyan területeken használják, ahol a szín visszaadás nem nagyon fontos, de a színek észrevehető torzulása nem elfogadható.
60-80 Ezeket a lámpákat olyan területeken használják, ahol mérsékelt szín visszaadásra van szükség. A gyakorlati alkalmazások magukban foglalják a világítótesteket , a raktárakat, a gimnáziumokat és a parkolókat.
80–90 Ezeket a lámpákat olyan területeken használják, ahol a pontos színmeghatározás döntő jelentőségű, vagy a megjelenéshez jó szín visszaadásra van szükség.
90 felett Ezeket a lámpákat olyan területeken használják, ahol a pontos szín visszaadás nélkülözhetetlen.
Árukereső.hu